Κλίμα- Μορφολογία Εδάφους- Βουνά- Ποτάμια- κλπ.

Η νησιωτική φύση της Κύπρου και η θέση της στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου, ανάμεσα σε  δύο περιοχές με ξηρό κλίμα ( Μικρά Ασία και Συρία), συντελούν στον καθορισμό του κλίματος του νησιού, που παρουσιάζετε με ήπιους χειμώνες και πολύ ζεστά καλοκαίρια. Έχει επίσης έναν πολύ περιορισμένο αριθμό βροχερών ημερών, υψηλή ηλιοφάνεια, που έχει ως συνέπεια την ξηρότητα του τοπίου το καλοκαίρι και, τέλος, πολύ χαμηλές τιμές σχετικής υγρασίας.

Το νησί της Κύπρου προβάλει με το χαρακτηριστικό  του σχήμα στο βορειοανατολικό άκρο της ανατολικής Μεσογείου, σε απόσταση μόλις 65 χλμ. από τις τουρικές ακτές της Κιλκίας, με την οποία το συνδέουν η γεωγραφική ομοιότητα και κατά μεγάλο μέρος,  η ίδια φύση του εδάφους.

Η δομή του νησιού είναι πολύ απλή. Το κεντρικό μέρος αποτελείτε από μια περίπου ομοιόμορφη πεδιάδα, που περιορίζετε από όχι πολύ ψηλές και προσανατολισμένες κατά μήκος οροσειρές. Το κεντρικό επίπεδο τμήμα ανοίγει προς τη θάλασσα με τους κόλπους της Μόρφου και της Αμμόχωστου. Η βόρεια οροσειρά της Κυρήνειας, που φτάνει το ύψος των 1.023 μ. από τις απότομες πλαγιές, είναι ιδιαίτερα ξηρή εξαιτίας του πορώδους εδάφους και επεκτείνετε προς τα βορειοανατολική στενή χερσόνησο της Κάρπας.

Η νότια οροσειρά του Ολύμπου, αντίθετα, με το πιο ψηλό βουνό το όρος Τρόοδος, είναι καλυμμένη  κατά ένα μέρος από πυκνά πευκοδάση. Η μετεωρική διάβρωση εκεί ήταν πολύ έντονη, σχηματίζοντας βαθιά χαρακωμένες ράχες και πλαγιές.

Ανάμεσα σε δύο περιφερικές οροσειρές εκτείνεται η Μεσαριά, που διασχίζεται από τους ποταμούς Πεδιαίο και Γιαλιά, τα νερά των οποίων χρησιμοποιούνται για άρδευση. Το έδαφος που καλύπτεται από ένα πυκνό γόνιμο στρώμα γης καλλιεργείτε πολύ, καθώς αυτή είναι πιο εύφορη και κατοικημένη του νησιού.

Οι ακτές του νησιού περιέχουν ενδείξεις για την διαμόρφωση του αναγλύφου που είναι ευθύγραμμο και ομοιόμορφο στον βορρά, όπου εκτείνονται οι ακτές σε μικρή απόσταση από τις κορυφογραμμές του Πενταδάκτυλου, και πιο ποικίλο στον νότο, όπου ο όγκος του Τρόοδους υποχωρεί αρκετά σε σύγκριση με τη γραμμή των ακτών και με αυτό τον τρόπο παρέχει τη δυνατότητα στους χειμάρρους να σχηματίσουν πλατωσιές με χαλίκια. Αντίθετα, αλλού, η μορφολογία του εδάφους παρουσιάζει ευθύγραμμες ομοιόμορφες ακτές ή ακόμα οδοντωτές ακτές με μικρές χερσονήσους

Μορφολογικός Χάρτης
Μορφολογικός Χάρτης
τροοδος
Οροσειρά Τρόοδος

πηγή: Εγκυκλοπαίδεια  Δομή

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s