Σημαντικότερα αξιοθέατα

Λευκωσία
Η Λευκωσία, η πρωτεύουσα της Κύπρου, βρίσκεται στο κέντρο του νησιού. Πολλά κατάλοιπα από το πέρασμα διαφόρων κατακτητών υπάρχουν ακόμα εμφανή στην πόλη. Η πύλη Φαμαγκούστα, είναι μία από τις πύλες εισόδου στην παλιά πόλη και χρησιμοποιείται σήμερα ως πολιτιστικό κέντρο. Το παλάτι του αρχιεπισκόπου, που στεγάζει το Βυζαντινό μουσείο, το μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το μουσείο Εθνικού Αγώνα που μαρτυρά την επανάσταση έναντι της βρετανικής κατοχής το 1950, το Εθνολογικό μουσείο της Κύπρου είναι μόνο κάποια από τα εκλεκτά μουσεία της Λεμεσσού. Το μουσείο της Κύπρου φιλοξενεί την πιο σημαντική συλλογή κυπριακών αρχαιοτήτων από τη Νεολιθική περίοδο μέχρι και τη Ρωμαϊκή.

Nicosia_Collage

**

Πάφος

Η Πάφος έχει κηρυχθεί ως πόλη παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο. Κάποια από τα πιο σημαντικά μνημεία της είναι οι Τάφοι των Βασιλέων, ακριβώς έξω από την πόλη, το Ωδείο, που χρονολογείται από το 2ο αιώνα π.Χ. και χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα για πολιτιστικές εκδηλώσεις, το κάστρο της Πάφου, το οποίο και αποτελεί μέρος του βυζαντινού φρουρίου της πόλης και βρίσκεται στο λιμάνι. Επιπλέον, θα βρείτε εκπληκτικά μωσαϊκά στους ναούς του Διονύσου, Θησέως και Αίωνα. Υπάρχουν ακόμα πολλές κατακόμβες στην πόλη οι οποίες βρίσκονται εκεί από τα πρώιμα χριστιανικά χρόνια. Από μουσεία μπορείτε να επισκεφθείτε το Βυζαντινό Μουσείο, το Αρχαιολογικό μουσείο και πολλά άλλα. Κοντά στην Πάφο θα βρείτε επίσης το βράχο της Αφορδίτης (ή αλλιώς Πέτρα του Ρωμιού) που σύμφωνα με το μύθο είναι το μέρος που γεννήθηκε η θεά Αφροδίτη. Υπάρχουν επίσης και ερείπια του ναού της Αφροδίτης.

Πάφος

**

Λεμεσός

Ένα από τα 9 κάστρα που έχτισαν οι Βυζαντινοί κατά την κυριαρχία τους στην Κύπρο βρίσκεται στη Λεμεσσό και χρονολογείται από τα τέλη του 10ου αιώνα προς αρχές του 11ου αιώνα μ.Χ. Αυτό το μεσαιωνικό κάστρο είναι σήμερα ένα μεσαιωνικό μουσείο με εκθέματα από τον 4ο μέχρι και τον 18ο αιώνα. Το Αρχαιολογικό μουσείο φιλοξενεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες συλλογές εκθεμάτων από τη Νεολιθική εποχή και μετά. Το μουσείο Λαϊκής Τέχνης φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά δείγματα της λαϊκής τέχνης των Κυπρίων.

800px-Limassol_city

**

Αγία Νάπα
Το μουσείο Τορναρίτης Πιερίδης και το δημοτικό μουσείο για τη θάλασσα είναι από τα σημαντικότερα μουσεία της Αγίας Νάπας και είναι αφιερωμένα στην διατήρηση της αγάπης των Κυπρίων για τη ναυτική παράδοση. Να σημειωθεί εδώ ότι το τελευταίο περιλαμβάνει γλυπτά, ανάγλυφα, κεραμικά και πίνακες από θαλασσινά τοπία από τους μεγαλύτερους Έλληνες και Κύπριους καλλιτέχνες του 19ου και 20ου αιώνα. Δυτικά της Αγίας Νάπας βρίσκεται το νεκροταφείο της Μακρονήσσου, το οοίο αξίζει να επισκεφθείτε.

PicMonkey Collage

**

Λάρνακα

Η εκκλησία του Αγίου Λαζάρου και το τουρκικό φρούριο είναι τα βασικότερα αξιοθέατα της Λάρνακας. Ακολουθούν τα ερείπια του αρχαίου Κιτίου που χρονολογούνται από το 13ο αιώνα π.Χ. και το παλιό υδραγωγείο, γνωστό ως Καμάρες, και φωταγωγείται το βράδυ.

PicMonkey Collage

πηγές: pamediakopes.gr/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s