Σύντομη Ιστορία

Η Κύπρος βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, στο σημείο συνάντησης των μεγάλων πολιτισμών. Η ιστορία της είναι μια από τις αρχαιότερες στον κόσμο. Τα πρώτα ευρήματα πολιτισμού στο νησί χρονολογούνται από την ένατη χιλιετία π.Χ. Παρά το γεγονός ότι στην μακραίωνη ιστορία της αντιμετώπισε πολυάριθμους κατακτητές, η Κύπρος ανέπτυξε και για χιλιάδες χρόνια διατήρησε το δικό της πολιτισμό, αφομοιώνοντας τις επιδράσεις που δέχθηκε.

Οι Μυκηναίοι και οι Αχαιοί εγκαταστάθηκαν σε ολόκληρο το νησί τον 11ον αιώνα π.Χ. φέρνοντας μαζί τους τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους που διατηρούνται μέχρι σήμερα. Στο τέλος του 4ου αιώνα π.Χ. η Κύπρος γίνεται μέρος της Αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το 30 π. Χ η Κύπρος περιήλθε στην κυριαρχία των Ρωμαίων, μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ. Μετά τη διαίρεση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας η Κύπρος περιήλθε στην κυριαρχία της ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, γνωστής ως Βυζάντιο, μέχρι τον 12 αιώνα. Την περίοδο των σταυροφοριών κατέκτησε την Κύπρο ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος ο οποίος μεταβίβασε το νησί στους Ναίτες και αργότερα το πούλησε στους Λουζινιανούς.

Το 1571 κατέλαβαν την Κύπρο οι Οθωμανοί οι οποίοι το 1878 την παραχώρησαν στους Βρετανούς. Η Βρετανία προχώρησε το 1914 στην προσάρτηση της Κύπρου, ενώ το 1923, με τη συνθήκη της Λωζάννης η Τουρκία παραιτήθηκε από όλα τα δικαιώματα της στην Κύπρο. Το 1925 ανακηρύσσεται σε αποικία του στέμματος.

Το 1955 οι Ελληνοκύπριοι διεξήγαν απελευθερωτικό αγώνα ενάντια στην βρετανική κυριαρχία. Η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1960. Το 1974 η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο και κατέκτησε 36,2 % του κυρίαρχου εδάφους της. Παρόλο που το βόρειο τμήμα βρίσκεται κάτω από ξένη κατοχή, η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζεται διεθνώς ως το νόμιμο κράτος, με κυριαρχία σ’ ολόκληρη την επικράτεια.

 

πηγή:  mfa.gov.cy

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s