Γαστρονομία

Koleno
Το Koleno είναι το ψητό χοιρινό κότσι, ένα πιάτο που σερβίρεται και στη γερμανική κουζίνα. Είναι ένα υπερμέγεθες κομμάτι κρέατος που συγκεντρώνει πάνω του περίεργα βλέμματα όταν περνάει ανάμεσα στον κόσμο στα εστιατόρια, αλλά παρά την πρωτόγονη εμφάνισή του είναι αφάνταστα νόστιμο με τρυφερό κρέας, τραγανή πέτσα και ζουμερό λίπος κάτω από αυτή. Το κρέας είναι συνήθως μαριναρισμένο σε μαύρη μπύρα και βότανα, και σερβίρεται με ένα οδοντωτό μαχαίρι πάνω στο κόκαλο και με μια σειρά από συνοδευτικά, όπως τουρσί, μαύρο τσέχικο ψωμί και μουστάρδα. Το Koleno χρειάζεται περίπου 45 λεπτά για να προετοιμαστεί, οπότε μέχρι να έρθει στο τραπέζι σας τι καλύτερο από το να παραγγείλετε μια τσέχικη μπύρα.

**

Utopenci
Το Utopenci είναι ένα ακόμη αγαπητό σνακ στην Τσεχία, με το χοιρινό λουκάνικο να γίνεται τουρσί σε μια πικάντικη μαρινάδα με κρεμμύδι, μαύρο πιπέρι, δάφνη και άλλα μπαχαρικά. Στη συνέχεια καταναλώνεται κρύο με ψωμί. Η ονομασία του μεταφράζεται ως «πνιγμένοι άνδρες» και είναι ένα δείγμα του τσέχικου μαύρου χιούμορ, αφού αναφέρεται στον τρόπου που πέθανε ο δημιουργός του συγκεκριμένου πιάτου.

**

Ovocné knedlíky
Το ovocné knedlíky είναι ένα γλυκό της τσέχικης σπιτικής κουζίνας που θα συναντήσετε σε πολλά εστιατόρια της Πράγας. Τα συστατικά του είναι κομμάτια από νόστιμα φρέσκα φρούτα, συνήθως φράουλες, βερίκοκα, δαμάσκηνα ή μαρμελάδα δαμάσκηνο μέσα σε μια ζύμη ψωμιού που ολοκληρώνεται με topping από βούτυρο και σκληρό τυρί. Μερικά εστιατόρια προσφέρουν πιο δελεαστικά toppings όπως σοκολάτα, κανέλα, ζάχαρη άχνη και τριμμένο τζίντζερ. Προτιμήστε το για κυρίως γεύμα αντί για πρωινό ή επιδόρπιο

.

**

Nakládaný hermelín
Το nakládaný hermelín είναι ένα κλασικό σνακ στις τσέχικες pub και πρόκειται για τυρί τουρσί. Το τυρί γίνεται τουρσί σε λάδι, πιπεριές, σκόρδο και μπαχαρικά για αρκετές ημέρες και συνήθως σερβίρεται με πιπεριές, κρεμμύδια και μια δόση από ελαιόλαδο μαζί με μαύρο τσέχικο ψωμί ή topinky. Είναι πικάντικο και κρεμώδες και με τη συνοδεία καλής μπύρας δε γίνεται να μην το λατρέψετε.

**

Tatarák
Το tatarák είναι παρόμοιο με το γαλλικό ταρτάρ και αποτελείται από φρέσκο κιμά που αναμιγνύεται με κρόκο αυγού, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και συνήθως σάλτσα Worcestershire ή κέτσαπ. Σερβίρεται είτε έτοιμο είτε με όλα τα συστατικά ξεχωριστά για να τα αναμίξετε όπως εσείς επιθυμείτε. Συνοδεύεται συνήθως, με νόστιμο topinky (τηγανητό ψωμί) με σκόρδο

.

**

πηγή: clickatlife.gr/

Advertisements